Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота, каза

...
Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота, каза
Коментари Харесай

Два кораба пътуват към черноморските пристанища на Украйна

Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота, каза вицепремиерът Александър Кубраков пред Ройтерс. Това са първите кораби, които употребяват краткотраен кулоар, с цел да отплават в черноморските пристанища и да товарят зърно за африканските и азиатските пазари.

Украйна предишния месец обяви  " филантропичен кулоар "  в Черно море, за да освободи кораби, блокирани в нейните пристанища от началото на войната през февруари 2022 година, и да заобиколи де факто блокадата, след като Русия се отхвърли от сделката да разреши на Киев да изнася зърно.

Пет кораба до момента са напуснали пристанището на Одеса, употребявайки коридора, който се вдижи по западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Украйна, водещ международен производител и експортьор на храни, също желае да употребява коридора за своя експорт на храни.

Корабите за насипни товари " Resilient Africa " ​​и " Aroyat " си проправят път през Черно море към украинските пристанища, за да натоварят съвсем 20 000 тона пшеница за Африка и Азия, сподели Кубраков.

Данните за корабоплаването демонстрираха, че и двата кораба пътуват в Северното Черно море.

" Въпреки че Организация на обединените нации не взе участие в придвижването на тези кораби, ние приветстваме всички старания за обновяване на естествената търговия, изключително на жизненоважни хранителни артикули, които оказват помощ за снабдяването и стабилизирането на международните пазари на храни ", служител на Организация на обединените нации, говорещ при изискване за анонимност, сподели Ройтерс.

" Продължаваме напъните си да улесним износа на селскостопански артикули от Украйна и Руската федерация. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР